account arrowhead-down arrowhead-up mobile-menu search sm-bold-x x-skinny-rounded x-skinny arrowhead-right social-facebook social-googleplus social-instagram social-linkedin social-pinterest social-qzone social-renren social-tencent social-twitter social-vkontakt social-weibo social-youku social-youtube

Please help us improve our website

Take our customer survey to evaluate your visit.

It should only take a few minutes to answer five quick questions. Just click the Launch survey button at the end of your visit to begin.

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Tips & Tricks

Curious about what is happening at IFA?
Read more and discuss the press conference here.

Swipe issue, unwanted "bounce-back" effect

SOLVED
Commissioner
Message 1 of 42
9,471 Views
Message 1 of 42

Swipe issue, unwanted "bounce-back" effect

I am having an issue with my Z3 Comact where I sometimes get a "bounce back" effect when swiping through things such as home screens and photos, eventhough I've not reached the end or the start. It happens at irregular intervals. Some times I need to swipe up to three or four times in a row before a successful swipe (but that's rather rare).

What's causing this? Is it a known issue to Sony? Is it a firmware issue? If so, has it been addressed in a newer firmware version? I am currently at 23.0.A.2.93, the latest in my region.

 

https://www.youtube.com/watch?v=B60caaAbz4M

Here you can see the very annoying issue of my recently bought z3 compact.
1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Commissioner
Message 39 of 42
10,435 Views
Message 39 of 42

Re: Swipe issue, unwanted "bounce-back" effect

I must say that the touch screen has been great since updating to 23.0.1.A.5.77 !

41 REPLIES 41
Commissioner
Message 2 of 42
9,407 Views
Message 2 of 42

Re: Swipe issue, abnormal "bounce-back" effect

Does anyone else experience this?

Adept
Message 3 of 42
9,398 Views
Message 3 of 42

Re: Swipe issue, abnormal "bounce-back" effect

Hi.!

 

i started writing a reply earlier today - and then the forum crashed (NO - it wasn't my post..?  I think??! Winking Face Anyway - my reply wasn't posted, so here is the condensed version of what I wrote....

 

Try as I might - I can't replicate what you are seeing?  I tried with several launchers (Xperia Home, Basic, Nova, etc.) - but - I can't replicate it? I even tried by ticking "Glove Mode"..   For that, it sounds like it might one of a couple of things, though?

 

First - do you have a screen protector of some sort on it?  I'm wondering if it's not interfering with the driving and/or sensing lines on your display (it would probably be the driving lines, I would think?). Anyway - if it is, it will clip motions...

 

Second - it could be that a widget is actually in the cache of the launcher - but, it isn't showing..  If that's the case, the software will think you are interacting with the widget - even though you are not...  To fix that - it's pretty easy - BUT YOU WILL RESET ALL THE WIDGETS/CUSTOMIZATIONS you have on the screens - so beware...  To reset it - go to SETTINGS - APPS - ALL - and scroll all the way to the bottom.  You will see "Xperia Home"..  Kill the cache and data - and you will have a fresh launcer reset to the factory default. Unfortunately - I don't believe simply clearing the cache will work - but, you can try..?

 

Hope this helps - and I apologize if you've already tried these suggestions..!

 

- John

 

 

Commissioner
Message 4 of 42
9,375 Views
Message 4 of 42

Re: Swipe issue, abnormal "bounce-back" effect

Thanks for your reply.

I don't use a screen protector and it doesn't seem to be bound to specific apps or widgets either.

It happens for anythere that has "things to swipe".

Scrolling works fine as far as I can tell, and I see no odd behavior when drawing lines in a drawing app. There are never unwanted breaks/interruptions in lines I deaw.

The odd behavior only kicks in when swiping between things that "jump to the next item" if swiped.

I found a video on YouTube which shows the exact issue I'm experiencing:

https://www.youtube.com/watch?v=B60caaAbz4M

 

What is the firmware version on yours? Maybe yours is on a newer f/w version and it could be a f/w issue that has already been addressed? The latest f/w available in my region is the one that ends on .93 but some regions are on .98 and UK is even on .105

Here you can see the very annoying issue of my recently bought z3 compact.
Apprentice
Message 5 of 42
9,335 Views
Message 5 of 42

Re: Swipe issue, abnormal "bounce-back" effect

I'm having exactly the same problem and it's really annoying me! I'm in the uk and on f/w 105. The video you posted shows the problem and it does the same sort of thing when scrolling up and down web pages. It'll be fine for a while then do it several times in the space of a few minutes!
Commissioner
Message 6 of 42
9,319 Views
Message 6 of 42

Re: Swipe issue, abnormal "bounce-back" effect


@DT23 wrote:
I'm having exactly the same problem and it's really annoying me! I'm in the uk and on f/w 105. The video you posted shows the problem and it does the same sort of thing when scrolling up and down web pages. It'll be fine for a while then do it several times in the space of a few minutes!

Thanks for your feedback on the firmware version.

Do you also find that it happens less during two-handed use? As in holding the phone in one hand and swiping with the other hand.

It also seems to happens less if I lift my finger a bit higher off the screen immediately after a swipe.

I'm thinking the touch screen may be too sensitive, for example, a light tap on the status bar already brings down the notification screen. Perhaps some people have a bit less static current around their skin and thus don't encounter the problem?

It's a strange problem because the touch screen is very responsive otherwise, I've not had a single unregistered touch.

I am thinking it is a side-effect of the technology that makes the glove mode possible?

Apprentice
Message 7 of 42
9,300 Views
Message 7 of 42

Re: Swipe issue, unwanted "bounce-back" effect

Yes it happens a lot less when I use a finger to scroll around and hold the phone with the other hand. I'd like to know if it's a problem with the screen so I can send it back or it's likely to be a software issue that may be resolved. The screen does seem to work well as you say but if it was a software issue or problem with all z3 compacts I'd have thought there would be more reports of this online, I've been searching & can only find a few references to it at the moment.
Highlighted
Adept
Message 8 of 42
9,294 Views
Message 8 of 42

Re: Swipe issue, abnormal "bounce-back" effect


@DeGraaff wrote:

...

What is the firmware version on yours? Maybe yours is on a newer f/w version and it could be a f/w issue that has already been addressed? The latest f/w available in my region is the one that ends on .93 but some regions are on .98 and UK is even on .105


Hi,

 

I'm on build 23.0.A.2.93 which arrived from HK last week...

 

As well - I just watched the video link you posted - and I have nothing like that happening at all.??  As well - other settings I've played with are to try to replicate this issue are:

 

Glove Mode (on/off)

Display settings - including tap to wake, the various image tweaks, etc..

Power options - Stamina modes, etc..?

Holding in with two-hands - one handed (I'm not a great believer in "your holding it wrong" Winking Face HA!)

 

Have you tried booting into "Safe Mode" - and see if it still happens.??

 

Anyway - I'll keep digging, but reading this thread with interest..!

 

- John

Adviser
Message 9 of 42
9,271 Views
Message 9 of 42

Re: Swipe issue, unwanted "bounce-back" effect

Same here (UK). Two-handed use if fine, but one-handed using my thumb? Not working correctly. It can take 2 or 3 attempts to unlock my device and my homescreens bounce all over the place. Very annoying and I am amazed this issue exists. I'm pretty sure this is a s/w issue, as two handed use is OK. I also noticed that when in Stamina mode, with the "Extended usage" option enabled the issue is much less noticeable!

 

One time poster
Message 10 of 42
9,261 Views
Message 10 of 42

Re: Swipe issue, unwanted "bounce-back" effect

I have the exact same problem, cant find any solution.

So please sony fix this !!!