account arrowhead-down arrowhead-up mobile-menu search sm-bold-x x-skinny-rounded x-skinny arrowhead-right social-facebook social-googleplus social-instagram social-linkedin social-pinterest social-qzone social-renren social-tencent social-twitter social-vkontakt social-weibo social-youku social-youtube

Please help us improve our website

Take our customer survey to evaluate your visit.

It should only take a few minutes to answer five quick questions. Just click the Launch survey button at the end of your visit to begin.

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Tips & Tricks

Troubleshoot, find support articles, run tests directly on your phone with the support application.
Read more and discuss the app here.

Wi-Fi problems after lasteast update 47.1.a.12.119(not fixed)

SOLVED
Message 31 of 251
5,369 Views
Message 31 of 251

Re: Wi-Fi problems

@dn96 that solution don't work cos it's a software problem come with the recent security update I got. It was fine for months until I got that update.

Learner
Message 32 of 251
5,334 Views
Message 32 of 251

Re: Wi-Fi problems after lasteast update 47.1.a.12.34

Hello.
I found a solution that helped for my Xperia XZ1 (G8341) Wi-Fi issues. Try it, maybe it works for You too.
Don't need to reset Your Wi-Fi router.
First of all, it's always a good idea to reset Your current network settings in Your phone: 
 
SETTINGS > SYSTEM > RESET > Reset network settings
After that, reboot Your phone and connect to Your Wi-Fi network as always.
Now, go to:
 
SETTINGS > Network & internet > Wi-Fi > Wi-Fi preferences > Advanced
and set: 
 
  • Keep Wi-Fi on during sleep to: ALWAYS
  • Network rating provider to: NONE
Now is the most important part. You must enable Developer options in Your phone. To do that, go into:
 
SETTINGS > SYSTEM > About phone
 
Scroll down the screen and tap several times (7) on: Build number option at the bottom of the screen. If everything is ok, You will see a message: You are a developer now!.
Back to the previous screen (System) and check if the new sub-menu appears: {} Developer options.
In Developer options, localize the Networking section. Set the following options to OFF(!):
 
  • Aggressive Wi-Fi to mobile handover
  • Always allow Wi-Fi Roam Scans
  • Mobile data always active
That's all. On these settings, my Wi-Fi issues not appears anymore. Working both Wi-Fi and mobile connections with no problems.
If all is ok, turn the Developer options to OFF.  
 
Enthusiast
Message 33 of 251
5,310 Views
Message 33 of 251

Re: Wi-Fi problems after lasteast update 47.1.a.12.34

I tested this

Its working for now (2 hours no drop)

Thank you

Adept
Message 34 of 251
5,284 Views
Message 34 of 251

Re: Wi-Fi problems after lasteast update 47.1.a.12.34

I have no problem with my method at the moment, but I consider your method as an alternative.

tnx bro Rose

Learner
Message 35 of 251
5,273 Views
Message 35 of 251

Re: Wi-Fi problems after lasteast update 47.1.a.12.34

Nice to hear, that worked for You.

 

I hope it's  temporarily solution. Before  47.1.a.12.34 update, Wi-Fi connection was fine.

Message 36 of 251
5,241 Views
Message 36 of 251

Re: Wi-Fi problems after lasteast update 47.1.a.12.34

Both solutions don't work. My temporary fix for this is toggle the airplane mode on and off so I can loading website and apps again. My Z3C have no problem with loading stuffs on the same WiFi channel. I tried the factory data reset, Xperia Companion and the solutions from official Sony Xperia as well. It's driving me crazy that I can't watch Netflix without it stopped in the middle of the show with a loading circle. I'm with Virgin Media if it's gonna helping you with it. 

Learner
Message 37 of 251
5,101 Views
Message 37 of 251

Re: Wi-Fi problems

Learner
Message 38 of 251
5,058 Views
Message 38 of 251

Re: Wi-Fi problems after lasteast update 47.1.a.12.34

"Reset Network Connections" worked fine for me.  Prior to doing this my WiFi connection was dropping randomly after anything from half an hour to a few hours.  The only way to reestablish the connection was to restart the phone.  After resetting the network connections I now have a perfectly stable WiFi connection just as it was before the upgrade.  Thank you for the suggestions.

Sony Xperia Support
Message 39 of 251
23,135 Views
Message 39 of 251

Re: Wi-Fi problems after lasteast update 47.1.a.12.34

Hi Everyone,

You might experience that your phone sometimes loses the Wi-Fi connection and you need to restart the phone to get it reconnected. This is known and will be improved in the next software release. The affected software versions are 47.1.A.12.34 or earlier on Android 8.0.

However, please note that software updates are released at different times depending on the operator, market, region or country. Therefore, we cannot give you an exact date for when a specific update will be available for your device. In addition, network operators and specific markets may choose not to use the updates for specific models.

Update: Thank you for all the feedback! We understand that the improvements we introduced did not resolve the behavior for everyone.

We will keep investigating in order to provide further improvements.


Official Sony Xperia Support Staff


If you're new to our forums, make sure that you've read our Discussion guidelines.

To get in touch with your local support team, please visit our contact page.

Message 40 of 251
5,011 Views
Message 40 of 251

Re: Wi-Fi problems after lasteast update 47.1.a.12.34

In the recently February security update or the one after it? Thank you for acknowledge this issue. ☺