account arrowhead-down arrowhead-up cart mobile-menu search sm-bold-x x-skinny-rounded x-skinny arrowhead-right

Please help us improve our website

Take our customer survey to evaluate your visit.

It should only take a few minutes to answer five quick questions. Just click the Launch survey button at the end of your visit to begin.

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Blank screen after booting when SD card installed...ok without card

Message 1 of 7
Message 1 of 7

Blank screen after booting when SD card installed...ok without card

Hi,

Love my tablet.

I have the latest/greatest build 10.7.A.222. Xperia z wifi only.

When I boot up with no sd card all works fine.

When I boot up with sd card I can see typical boot up screen and then, when the login screen typical appears it is blank/black in the middle of the screen...can't log into device...I can still see upper menu/icons.

 And do pull down....hitting all options...screen stay black.

I have a 64 GB samsung EVO card.

Please advise on any fix recommended.

Thanks,

Chesfisherman1

 

 

6 REPLIES
Genius
Message 2 of 7
Message 2 of 7

Re: Blank screen after booting when SD card installed...ok without card

Hi @Chesfisherman1

 

Sorry to hear that.

 

Do you mean that with the SD-card inserted you are unable to access the quick settings? 

 

My first suggestion in this case would be to try using another SD-cardin your device or use your SD-card in another device, does the same thing happen then?

 

You can also try formatting your SD-card.

sony_sign_logo.png - Official Sony Xperia Support Staff


If you're new to our forums make sure that you have read our Discussion guidelines.
If you want to get in touch with the local support team for your country please visit our contact page.

Message 3 of 7
Message 3 of 7

Re: Blank screen after booting when SD card installed...ok without card

Didrik,

 

I think this is a bug...very strange...smells like security and/or background loading sequence.

 

Without sd card-all normal...boot up to interface requiring login (I use a pattern)

 

With SD card at boot....seems ok...sound...wavey graphics...then wall paper....now the problem appears-

-No login interface presented

-Wallpaper goes away and then blank/black screen.

-Top pull down controls work

-No small apps or home icon on bottom only back arrow.

 

I have two work arounds that are fair to ugly-

 

1

-Boot without card...insert card after all basic background apps are running-result...may/may not work for entire session.  SD is not 100% stable.

 

2

-Boot with card

-Given I can get to top drop down switch to guest user

Guest user has all interfaces/apps...perfect

Switch to main admin user....all interfaces/apps there...perfect

 

#2 is my current winner...will advise on stabilty.

 

Chesfisherman1

 

Genius
Message 4 of 7
Message 4 of 7

Re: Blank screen after booting when SD card installed...ok without card

In that case I recommend that you try formatting your SD-card or that you try using another SD-card in your device.

sony_sign_logo.png - Official Sony Xperia Support Staff


If you're new to our forums make sure that you have read our Discussion guidelines.
If you want to get in touch with the local support team for your country please visit our contact page.

Message 5 of 7
Message 5 of 7

Re: Blank screen after booting when SD card installed...ok without card

Didrik,

Reformatted SD...same issue...blank screen per note above.

 

My work around seems stable.

Procedure-

Boot tablet with sd card inserted.

Wait for complete boot up sequence...eventually main screen goes black/blank.

Pull down top menu control and hit "person" icon.

Switch to guest or other user.

All controls/apps/icon are now visible.

Open one app like chrome.

 

Now pull down top menu and hit person...change user to initail one (previously blank screen)

 

All controls/apps/icons are visible and SD card is working.

 

I can record the behavior if you like.

 

This is a bug when SDcards are installed...appears system is loading SD card prior to internal storage and stalls.

 

Maybe you could release a utility that checks boot seqences and fixes this issue.

Genius
Message 6 of 7
Message 6 of 7

Re: Blank screen after booting when SD card installed...ok without card

Does the tablet behave the same way if you insert another SD-card? If it does then I recommend that you perform a software repair using Xperia Companion.

sony_sign_logo.png - Official Sony Xperia Support Staff


If you're new to our forums make sure that you have read our Discussion guidelines.
If you want to get in touch with the local support team for your country please visit our contact page.

Highlighted
One time poster
Message 7 of 7
Message 7 of 7

Touch screen malfunction

Hi! Please help me i dint touch lower right side of mo xperia tablet z, i reset already and software update fro 4.1. But still desame. I didint drop or what so ever,. Please help sony