account arrowhead-down arrowhead-up mobile-menu search sm-bold-x x-skinny-rounded x-skinny arrowhead-right social-facebook social-googleplus social-instagram social-linkedin social-pinterest social-qzone social-renren social-tencent social-twitter social-vkontakt social-weibo social-youku social-youtube

Please help us improve our website

Take our customer survey to evaluate your visit.

It should only take a few minutes to answer five quick questions. Just click the Launch survey button at the end of your visit to begin.

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Tips & Tricks

If you want to get the max out of your Xperia phone then check out Xperia tips page.

Xperia 1 - Launching Camera/ Camera Issues

Apprentice
Message 1 of 9
2,070 Views
Message 1 of 9

Xperia 1 - Launching Camera/ Camera Issues

Hi everyone,

 

I just received my X1 yesterday and have been playing with the camera. So I tried to switch between cameras after taking pictures, and the wide angle lens just won't start and asks me to relaunch/ restart the phone for a few times. The 2X zoom was shaking when I was charging my device as well, which scared me a bit. But all these disappeared after I reboot the system.

 

Also, I was trying to take some low light pictures, it took 5 seconds to complete which is fine (I believe its the dual photodiode thingy), but nothing is being saved to my gallery somehow. After I took the second picture, all the button disappeared just like when I half hold the shutter button. No picture is saved when I check in the gallery, and the camera just won't launch after that. Again, a reboot sort of solved this, but I do need to check again later.  

 

Has anyone got similar issues with their X1? I am quite worried if this is a device faulty or a system limitation. It will be ridiculous to reboot every time when something like this happens.

8 REPLIES 8
Talent
Message 2 of 9
2,045 Views
Message 2 of 9

Re: Xperia 1 - Launching Camera/ Camera Issues

OMG! Looks like software is again half baked and not tested properly Slightly frowning Face

 

I am still awaiting to get my device but hope they will work on it with high priority and polish the software for X1.

I think we will be good and out of all those glitches soon. Just need to wait a bit. 

Learner
Message 3 of 9
2,016 Views
Message 3 of 9

Re: Xperia 1 - Launching Camera/ Camera Issues

I'm also facing EXACTLY what you described. Hope you find a solution. I'm out of the UK now (where I bought the phone) so can't do much about it till I return.

 

Please update us on your situation. 

One time poster
Message 4 of 9
1,926 Views
Message 4 of 9

Re: Xperia 1 - Launching Camera/ Camera Issues

Hi there, I just got my x1 today, and I am having same issue as you, the wife angle lens doesn't start and close the camera app

Apprentice
Message 5 of 9
1,919 Views
Message 5 of 9

Re: Xperia 1 - Launching Camera/ Camera Issues

Thanks for your replies. So, I only had that issue in the very first 2 days. There aren't any similar errors occurring after that. It feels like it is because the system is brand new and 'need some time to run smoothly'.  I wouldn't appreciate 'take reboot as solution', time is very important to photographers Grinning Face 

 

All my lens are working just fine and I can switch lens quite quickly in between taking pictures now, so I am pretty happy with it. 

 

Just in case, I did a factory reset 2 days ago and ran the same test, it works just as fine - no other issues noticed up till today.

 

Another thing I noticed and have a doubt is, I am not sure when does the phone use the middle lens - simply place my finger in front of the lens when I switch between, and my finger is not showing when I switch to 2X zoom. I wonder if this means the phone uses the middle lens as support/ detail addition only but not actually using it to take pictures?

 

 

 

Learner
Message 6 of 9
1,273 Views
Message 6 of 9

Re: Xperia 1 - Launching Camera/ Camera Issues

Maybe you figured it out by now, but to activate the middle camera you need to click the icon that has two circles, one blurred and one not.

 

I'm glad to hear you don't have the camera crashing anymore. Me too, it sorted itself out in the first week probably from a software update.

Apprentice
Message 7 of 9
1,271 Views
Message 7 of 9

Re: Xperia 1 - Launching Camera/ Camera Issues

2x zoom is supposed to use the middle lens. I alsso noticed this problem recently when middle lens is not used for 2x zoom. It seems to be temperamental as middle lens is SOMETIMES used for 2x zoom from the finger covering test. 

Learner
Message 8 of 9
1,231 Views
Message 8 of 9

Re: Xperia 1 - Launching Camera/ Camera Issues

You're right, this is strange. I only did the finger covering test once when I first got the phone and 2x zoom did not activate the camera so I assumed that's just how it works. Today I tested again after I read your post and it switched smoothly to the middle camera at 2x zoom. Now I tested again and it doesn't switch.

 

After further testing I realised that it's switching to the middle camera when I have good light. But in a dark environment it sticks to the top camera. Maybe the top camera has better low light capabilities so the device prioritises it, or it's just a software error.

Highlighted
Enthusiast
Message 9 of 9
1,179 Views
Message 9 of 9

Re: Xperia 1 - Launching Camera/ Camera Issues